A ipari műanyag tálca vagy kármentő tálca olyan műanyag gyűjtőedény, amely tartályok, hordók, kannák alá helyezve felfogja és összegyűjti a fölötte lévő tárolóból túlfolyó, kiloccsanó, lecsepegő folyadékot.

Miért kármentő az ipari műanyag tálca?

kármentő tálca
Műanyag kármentő gyűjtőtálcák

A kármentés az ilyen edények ipari alkalmazása során többszörös:

  • a gyűjtőtálca csökkenti a feltöltéssel, lecsapolással, szállítással járó anyagveszteséget;
  • főleg veszélyes, maró és mérgező folyadékok esetén mérsékli a környezetkárosodást és csökkenti az ott dolgozók veszélyeztetését;
  • a kármentő tálca balesetvédelmi funkciót is ellát (senki el ne csússzon egy olajfolton);
  • megvédi a tartályokkal, hordókkal érintkező gépeket és berendezéseket (pl. szivattyúk, targoncák, futószalag, állványzat, szerelőpult…) a szennyeződéstől;
  • az ipari műanyag tálca csökkenti a használati hely (üzemcsarnok, raktár, laboratórium) feltakarítására, tisztán tartására fordítandó munkaidőt.

A folyadékgyűjtő tálcák tehát több módon is csökkentik az ipari folyamatok során óhatatlanul jelentkező károkat, veszteségeket, termeléskieséseket. Használatuk szükséges, mivel a termelő- és feldolgozóiparban alkalmazott technológiák nem veszteségmentesek és a legtöbbször nem környezetkímélők.

folyadék gyűjtő tálcák
Ipari folyadékgyűjtő tálcák

Éppen ezért például a vegyiparban és üzemanyagiparban nemcsak ajánlott, hanem kötelező is a kármentő folyadékgyűjtő tálcák alkalmazása, ily módon az ipari komplexumokat, gyárakat, feldolgozóüzemeket eleve úgy tervezik, hogy ne csak a folyékony nyersanyagok és termékek tárolása, hanem a kármentő tálcák elhelyezése is megoldott legyen. A környezetvédelmi innovációk a hazai vegyiparban egyre több olyan technológiai fejlesztést követelnek, amelyek a műanyaipari termékekkel és alkalmazási módjukkal szemben is mind nagyobb elvárásokat támasztanak.

Miért műanyag a kármentő tálca?

A kármentesítés során alkalmazott tálcák és gyűjtőedények elvben sokféle anyagból készülhetnek. A megfelelő anyagféleség kiválasztásánál az elsődleges szempont az adott iparágban, illetve a konkrét munkafolyamatban alkalmazott vegyi anyagok kémiai (pl. maró hatás) és fizikai (pl. forró folyadék) hatásaival szembeni ellenállás. Ezt követik a gazdaságossági és kezelhetőségi szempontok. Így esik a legtöbb esetben a választás a polimer alapanyagú készítményekre: az ipari műanyag tálca ellenálló képessége például savak és lúgok esetében meghaladja a fémekét. Az ilyen tálcák mellett szól az az érv is, hogy szinte bármilyen alakúra készíthetők és legyárthatók. De hogyan is gyártják őket?

Az ipari műanyag tálcák gyártása

ipari műanyag tálca
Ipari műanyag gyűjtőtálca

Kármentőtálcáink rotációs öntéssel készülnek, az eljárásról részletesen itt írunk: Műanyag tartályok, tálcák, hordók gyártása

A rotációs technológia előnyei tálcák gyártásánál

A termoplasztikus rotoformázás azok közé az alakadó eljárások közé tartozik, melyek lehetővé teszik nagyméretű zárt (pl. tartály) és nyitott (pl. tálca) üreges testek létrehozását. Nagy előnye a többi technológiával szemben, hogy varratmentesen formálja meg a műanyagtárgyakat, biztosítja továbbá az egyenletes falvastagságot, a szinte teljes feszültségmentességet, így terhelés alatt a műanyagtálcák nem repednek. A módszer alkalmas igen változatos geometriai formájú üreges tárgyak gyártására, a kármentőtálcák esetében például gyakran speciális, egyedi igényeknek kell megfelelni.

Gazdaságosság, környezetvédelem

A rotációs öntés a gazdaságos műanyagformáló eljárások közé tartozik azon a réven, hogy más technológiákhoz képest alacsony energiafelhasználása, így közvetve csökkenti a fosszilis energiahordozók felhasználását. A gyártási folyamatnak mérsékeltek az anyag- és berendezési költségei. A folyadékgyűjtő műanyag tálcák gyártása során alig termelődik anyaghulladék, ráadásul a visszamaradt műanyag újrahasznosítható. Ezeket figyelembe véve az eljárás környezetkímélőbb más előállítási technikáknál, a kapott termékek, az ipari műanyag gyűjtőtálcák pedig a káros anyagok felfogásával közvetlenül is hozzájárulnak a környezetvédelemhez.