MI AZ IPARI MŰANYAG TARTÁLY?

műanyag tartály
Ipari célú műanyag IBC tartályok

Az ipari felhasználásra szánt műanyag tartály szerves polimer anyagból készült nagy űrtartalmú üreges tárolóeszköz, olyan zárt, tömör falú edény, amely cseppfolyós vagy ömlesztett nyersanyagok, adalékok, üzemanyagok, gyártási késztermékek biztonságos tárolására szolgál. Funkciójától függően tipikus alaptípusai ezek:

  •  folyadéktároló műanyag tartályok;
  •  ömlesztett anyagok tárolására szolgáló konténerek;
  •  folyadékgyűjtő kármentő tálcák;
  •  hordók, kádak és egyéb műanyag tárolóedények.

A nagy térfogatú műanyag tartály néhány tipikus felhasználási területe: vegyipar, üzemanyagipar, vízgazdálkodás, élelmiszeripar, mezőgazdaság stb. Az ipari célú műanyag tartályok esetén a főbb elvárások közé tartozik a vegyszerekkel (így maró anyagokkal), a külső hőhatásokkal és az UV-sugárzással szembeni ellenállás, továbbá a formatartás és a szállíthatóság.

HOGYAN KÉSZÜLNEK A MŰANYAG TARTÁLYOK?

A Hydroflow Magyarország gyártási technológiája a rotációs öntési eljárás. A rotációs öntés (rotoformázás) a hőre lágyuló műanyagok formálásának egyik legelterjedtebb eljárása, melyet elsősorban nagyméretű üreges tárgyak – medencék, ciszternák, műanyagtartályok, hordók stb. – készítésére használnak. A folyamat során a por vagy granulátum formájú polimert megolvasztják a szerszámtartálynak nevezett öntőformában. Két egymásra merőleges tengely forgatásának köszönhetően az olvadék egyenletesen szétterül a formában, amit ezután lehűtenek, hogy a tárgy megszilárduljon.

A ROTÁCIÓS ÖNTÉS TÖRTÉNETÉBŐL

A TÜZÉRSÉGI LÖVEDÉKEKTŐL AZ ÓRIÁSTARTÁLYOKIG

A biaxiális forgáson és hevítésen alapuló formaadó eljárást nem a műanyagipar fejlesztette ki. Első dokumentált alkalmazására 1855-ben került sor Nagy-Britanniában, ahol R. Peters tüzérségi lövedékeket készített ezzel a módszerrel. A 20. század elején elsősorban viasztárgyak előállításához használták, ám hamarosan az édességipar is felfigyelt a rotoformázásban rejlő lehetőségekre, s 1910-ben elkészült az első üreges csokoládétojás. Az 1920-as évektől gipszből készült épületszobrászati elemek gyártásához használták.

Ezek az előzmények vezettek el ahhoz, hogy 1950-es években az Egyesült Államokban kísérletezni kezdtek a rotációs műanyagöntéssel. Az első alkalmazási terület a játékgyártás volt: babafejeket készítettek PVC-ből egy sütőgép, a tengelyek mozgását biztosító villanymotor és néhány gázégő összehangolt működtetésével. A hűtést a forma hideg vízbe helyezésével biztosították.

Ahogy nőtt a technológia népszerűsége és az ily módon gyártott tárgyak iránti kereslet, úgy szélesedtek a felhasználási lehetőségek. A rotációs öntést már nemcsak játékok készítésére használták, hanem egyebek mellett útjelző és autós kartámaszok gyártásához is. Az egyre növekedő felhasználói igények szükségessé tették a technológia fejlesztését. A közvetlen hevítést biztosító gázfúvókákat felváltotta a légfűtés. Forradalmi változást hozott az 1960-as években az Engel-folyamat, amely lehetővé tette a nagyméretű műanyagtartályok kis sűrűségű polietilénből (LDPE) történő előállítását.

Az 1980-as években mind több műanyaggyártó vállalat ismerte fel a technológiában rejlő lehetőségeket, és világszerte új termékek váltak elérhetővé az egyre igényesebb vásárlói rétegek elvárásai nyomán. Szélesedett a rotációs öntés során felhasználható anyagok köre, a legkorábban alkalmazott polietilén után a poliésztertpolipropilént és polikarbonátot is bevonták a feldolgozási eljárásba, s ezáltal olyan új terméktípusok jelentek meg, mint az üzemanyagtartályok vagy a műanyag dísz- és szegőlécek, lambériák.

A MŰANYAG IBC TARTÁLY

műanyag ibc tartály
IBC-TP – Négyszögletes tartály acélkeretben

Az általunk gyártott és webáruházunkban forgalmazott műanyageszközök között kiemelt termék az acélkeretbe helyezett IBC tartály.

Az IBC az angol Intermediate Bulk Container kifejezés rövidítése (talán közvetítő vagy köztes ömlesztettáru-tartálynak lehetne fordítani – ez a szállításra, a valahonnan valahová funkcióra utal). A négyszögletes IBC tartályok több célra is kiválóan felhasználható ipari konténerek, amelyeket folyadékok, fél-folyékony anyagok vagy szemcsés szilárd (ömlesztett) anyagok tömeges kezelésére, szállítására és tárolására terveztek és használnak.

A fémvázba szerelt műanyag IBC tartályok többszintűen egymásra rakhatók (vasúti vagy kamionos szállításnál ez helytakarékos megoldás), újrafelhasználhatók, tartósak. Integrált raklap-aljzattal rendelkeznek, ez biztosítja targoncás szállításukat és a raklap-emelőkkel való rakodás lehetőségét.

 

KÖRNYEZETVÉDELEM

Bár magukat a műanyag tárgyakat joggal tekintik környezetszennyező termékeknek, mivel a használatból kivonva nem bomlanak el a természetben (gondoljunk a PET palackok szeméthegyeire és az elborított tengerpartokra), ám az ipari folyamatokban ezeknek az eszközöknek kifejezetten környezetvédő funkciójuk van, hiszen éppen a környezetre veszélyes, károsító anyagok nagy biztonságú tárolása a feladatuk. A hazai iparban számos területén használják ezeket a műanyag tárolóeszközöket, többek között veszélyes vegyi anyagok, lúgok, savak, robbanásveszélyes és öngyulladó folyadékok, környezetkárosító és mérgező kemikáliák biztonságos tárolására és szállítására.

Tekintse meg kínálatunkat itt: IBC műanyag tartályok